top of page

Lift Your Eyes beyond the wall

Lift your eyes Splendor 3.png
Lift your eyes Splendor 1.png

De kracht van muziek draagt over landsgrenzen heen en kan een verzoenende boodschap brengen in tijden van conflict en verdeeldheid.

Op momenten dat de wereld haar adem even inhoudt - het conflict tussen Noord- en Zuid-Korea, de tweedeling van Duitsland, de laatste Israëlische politieacties in Jerusalem - lijken verzoenende klanken van muziek eindeloos ver weg. Dit zijn echter ook gebeurtenissen die componisten inspireren. Zodra het stof begint neer te dalen kan hun muziek voorzichtig de eerste stappen naar toenadering en vrede zetten. Hoe klinken muren? Hoe klinkt hoop? Hoe klinkt verzoening? Aan de hand van filmfragmenten en teksten - speeches en gedichten - worden de soundtracks van een aantal conflicten verkend.

Isang Yun is ondanks marteling en ballingschap altijd op zoek gebleven naar een brug tussen Noord- en Zuid-Korea; Mstislav Rostropovich speelde Bach terwijl achter hem de Berlijnse muur viel; György Ligeti was afgesneden van zijn westerse collega’s door het ijzeren gordijn en zijn muziek werd jarenlang gecensureerd door de Sovjets; De Israëlisch-Palestijnse componist Samir Odeh-Tamimi schrijft over het conflict in zijn vaderland(en), maar wil ook overbrengen dat we het onbekende (en de onbekenden) niet moeten vrezen.

De Georgische celliste Ketevan Roinishvili en de Nederlandse hoboïst Vincent van Wijk komen samen om deze verhalen van verbinding te ontdekken en te laten horen op wat voor manier - hoe klein ook - het deze componisten is gelukt om de wereld een beetje minder verdeeld te maken.

Vincent van Wijk - hobo
Ketevan Roinishvili - cello
Sebastiaan Kemner - teksten

bottom of page